2011. november 21., hétfő

Khronos: OpenCL 1.2 specifikációk

[iPon] A Khronos Group szoftvermérnökei 18 hónappal az OpenCL 1.1-es változatának hivatalos bejelentése után végre elkészültek az OpenCL 1.2-es verziójával. A nyílt, mindenféle díjaktól mentes szabvány tökéletesen működik a különböző platformok között, így széleskörű támogatást nyújt ahhoz, hogy a mai modern processzorokat – CPU-kat, GPU-kat – hatékonyan vethessék be a fejlesztők párhuzamos számítási feladatokra.
A piacvezető vállalatokkal történő együttműködésnek köszönhetően az új verzió tökéletesen kompatibilis az OpenCL 1.1-es változatával, de hozzá képest még jobb párhuzamos számítási teljesítmény elérését teszi lehetővé, valamint sok-sok új funkciót is kínál, amelyek új kapukat nyitnak meg a fejlesztők előtt.
Az OpenCL 1.2-es kiadása az alábbi újításokkal, illetve frissítésekkel érkezik
  • Eszköz particionálás: ezzel a lehetőséggel az alkalmazások alegységekre bonthatják az adott egységet. Ezzel a módszerrel az egység egy részét magas prioritású, késleltetés-érzékeny feladatok számára lehet fenntartani, illetve hatékonyan ki lehet használni a megosztott hardver erőforrásokat is, mint például a gyorsítótárat.
  • Objektumok elkülönített fordítása és kapcsolása: A tradicionális fordítók képességeinek és rugalmasságának biztosításával lehetőség nyílik az egyes OpenCL programok esetében könyvtárak létrehozására, amelyekre egyéb alkalmazások hivatkozhatnak, kapcsolódhatnak.
  • Jobb képtámogatás: 1D-sképek, valamint 1D-s és 2D-s képtömbök támogatása.
  • Az egyedi eszközök – videó enkódolók/dekódolók, digitális jelprocesszorok – szorosabban együttműködhetnek majd az OpenCL futtatókörnyezettel, hála a beépített kernelek által biztosított lehetőségeknek.
  • DX9 Média Felület Megosztás: hatékony megosztás az OpenCL és a DirectX9, vagy a DXVA médiafelületek között.
  • DX11 Felüet Megosztás: zökkenőmentes megosztás OpenCL és DirectX 11 felületek között.
Az új szabványról a Seattle-ben jelenleg is zajló SC11-en beszélnek, így lehetséges, hogy még lesznek információk.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése