2009. április 3., péntek

Karóra, mint iránytű

Minden kalandozó kedvű férfi számára szükséges egy elegáns számlapos karóra. Azon felül, hogy sokat tud hozzáadni a megjelenésünkhöz még hasznos segítőtársunk is lehet kalandjaink során.
Terepen a legfontosabb dolog a tájékozás. Rávághatnánk, ott van a GPS. Igen, de azért nélküle is elboldogult az emberiség elég sokáig, szóval ne legyünk már ilyen kényelmesek. Akkor, mi maradt? Az iránytű! Hurrá! De mindenki hord magánál a nap 24 órájában iránytűt? Nem! De a karóránk mindig nálunk van. Akkor keressük meg az északi irányt a segítségével. Nagyon egyszerű az egész.
Hogyha a Földgömb északi féltekén vagyunk, vagyis az Egyenlítőtől északra, akkor a következőképpen kell eljárnunk: karóránkat a nyitott tenyerünkbe helyezzük úgy, hogy a 12 óra a tenyerünk bal felén legyen. Ez után karunkat úgy mozdítjuk el, hogy az óramutató pontosan a nap irányába mutasson. A kismutató és a 12-es közötti szöget megfelezzük, a felezési vonal a déli irányt mutatja. Szemben vele van észak. Délelőtt a kismutató és a 12-es szám közötti szöget, délután a 12-estől kiindulva a kismutatóig tartó szöget felezzük.

Karórával való eligazodás a Föld északi féltekén

Hogyha a déli féltekén vagyunk a Földnek, akkor a karunkat úgy mozgatjuk, hogy a 12 óra mutasson a nap irányába. 12 óra és az óramutató közötti pont fog mutatni Észak felé.
Figyelni kell pár dologra azért. Először is arra, hogy megfelelő időt mutat a karóránk. Tehát pontos és az időzónának megfelelő. Ezután figyeljünk a téli és nyári óratekergetésre. Valamint jó ha tudjuk, hogy a Nap-idő és az óra-idő nem ugyan az. De ha eltévedtünk, akkor ez az iránytű is valamelyest segítségünkre lehet… Egy kis magyarázó videó így a végére:

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése