2010. január 20., szerda

F# avagy Fortran .Net?

Most, hogy nemsokára jön a Visual Studio 2010 meg kell ismerkedni pár újabb egybetűs keresztes jószággal. Itt van mindjárt az F#.
Az F# egy funkcionális programozási nyelv, melyet a Microsoft a .NET keretrendszerre fejleszt. A funkcionális programozási nyelvek gyökeresen különböznek az imperatívaktól, ugyanis műveletekkel előidézett állapotváltozások sorozata helyett függvényekkel dolgozik, melyek jellemzően egy bemeneti lista vagy táblázat alapján előállítanak egy kimenet, valamint a konstansok is változó nélküli függvények - változók és állapotok természetszerűleg nincsenek, ahogyan hurkok sem. A program kívánt működését függvények egymásba ágyazásával lehet elérni.
A funkcionális nyelvek paradigmájukból fakadóan leginkább az akadémiai tudományos és a műszaki feladatok megoldása terén népszerűek, ahol a problémák matematikai kifejezése kézenfekvő. A funkcionális nyelvek előnye a produktivitás mellett az, hogy megkönnyíti a hibakeresést, a magas megbízhatóság mellett nagyteljesítményű kódot is eredményez, ugyanis a fordítók eredményesebben találnak utasítás vagy szálszintű párhuzamosságot.
Az F# egyúttal támogatja az objektumorientált programozást is, valamint a .NET könyvtárakat és adatbázis eszközöket, sőt képes SQL-lekérdezéseket metanyelven leírni, majd azt SQL-re fordítani egy interpreter segítségével. Az F# nyelven írt kódokat fel lehet használni más .NET, például C# nyelvben írt programokhoz, ugyanis azok hozzáférnek az F# típusokhoz és értékekhez. A Microsoft reményei szerint az F# sokkal vonzóbbá teszi majd a .NET környezetet az akadémiai, műszaki és pénzügyi szektor számára egyaránt. A legismertebb funkcionális nyelvek közé a Lisp, az APL, a Haskell és az Erlang tartoznak.
Szóval, Is F# really "Fortran .Net?" A válasz egy határozott NEM, NO! Nagyon messze áll a kettő dolog egymástól filozófiailag, vagy pont nem? Na, majd kipróbáljuk.

Mi a FORTRAN?
A Fortran egy programozási nyelv, melyet elsősorban matematikai számítások (például mérnöki alkalmazások) megkönnyítésére fejlesztettek ki. Maga a Fortran szó a The IBM Mathematical Formula Translating System névből jön (matematikai formula fordító rendszer). Eredetileg csupa nagybetűvel írták (FORTRAN-nak), csak később tértek a ma is elfogadott nagy kezdőbetűs (Fortran) írásmódra. A Fortran volt ez első ún. magas szintű programozási nyelv. A nyelvet az IBM cég fejlesztette ki az 1950-es években, azóta több újabb verziója is megjelent. A különféle Fortran verziókat a megjelenési évük feltüntetésével különböztetik meg, a Fortran szó mögötti két számjegy erre utal. Web: http://hu.wikipedia.org/wiki/Fortran

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése