2011. augusztus 3., szerda

.NET Gadgeteer - nyílt forrású "kütyüplatform" a Microsofttól

[prog.hu] A Microsoft kutatórészlege a hét elején jelentett be egy új a .NET beágyazott eszközökbe szánt kiadásán, a Micro Framework-ön alapuló platformot, amelyet kifejezetten otthoni kütyük építésére hoztak létre. A .NET Gadgeteer nyílt forrású szoftver és ahhoz kapcsolódó hardvermodulok olyan kombinációját alkotja, amelyek segítségével bárki akár otthon, házi körülmények között is nekiállhat igen összetett, mégis egyszerűen programozható beágyazott eszközök fejlesztésének.
Az új platform ugyanis az egymáshoz illeszkedő hardvermodulok ill. az azok meghatására alkalmas szoftveroldali részek sokaságának biztosításával lehetővé teszi, hogy a fejlesztők végig magas szintű API-kon keresztül és C# nyelven érjék el ill. programozzák az egyébként igen elemi funkciókat ellátó kis egységeket. A modulok - amelyek az elemi áramköri funkciók (mint pl. LCD kijelző, gombok, szabályzók, stb.) mellett hálózati eléréssel, Wi-Fi-kapcsolattal vagy akár GPS helyzetmeghatározási képességgel is elláthatják az épített eszközt - természetesen szintén egységes és egyszerű módon kapcsolhatók össze egy működő egységgé.


Az így kifejlesztett eszközök természetesen később akár kompaktabb formába is összeépíthetők, maga a moduláris rendszer azonban rendkívül egyszerűvé és főleg olcsóvá teszi a prototípusok kifejlesztését és menet közbeni alakítását, a programozás egyszerűségéről már nem is beszélve.


További részletek és letöltések erre.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése