2010. február 6., szombat

VirtualBox: az ingyenes virtuális gép

Felvezetésként: nemrégiben a főnököm kapott egy új notebookot a Windows 7 Home Basic 64 bit-es változatával. Semmi gond nem volt vele, minden pörgött rajta rendesen. Csak egyetlen egy apró viharfelhő jelent meg a windows-kék égen, éspedig az intézeti nyomtató. Le kell szögeznem, hogy a Konica Bizhub 210-es kódnévre hallgató irodai gép egy nagyon jó masina, bírja a strapát rendesen, 10 főig ideális választás. Csak egy „apró” bibi van vele, nincs hozzá 64 bit-es support. Szóval nincs driver. Semmilyen. Sehol. És nem is lesz! Kész, vége. Köszönjük Konica! Biztos nehéz lenne átírni a meglévőt 64 bit-re, hmmm kb egy nap. De hagyjuk. Mi a megoldás?

VirtualBox, imádlak

A fenti problémától eltekintve is egyre nagyobb manapság az igény arra, hogy ugyanazon a számítógépen több operációs rendszert is használjunk. A fizetős programok mellett megjelent a Sun Microsystem igazán jól sikerült és ingyenes megoldása. Az VirtualBox legújabb, 3.1.2 változata gyakorlatilag mindent tud, amit a pénzért kapható társai (VMware Fusion, Parallels) kínálnak. A Windows, OS-X és Linux rendszerekre készült változatokat a http://www.virtualbox.org/ oldalról lehet letölteni.
Az egyszerű és gyors telepítés után könnyen létrehozhatjuk első virtuális gépünket. Az alapértelmezett paramétereket választva jóformán csak a Next gombot kell nyomogatni, de aki valami speciális beállításra vágyik, az elkalandozhat a részletek között. A virtuális gépekhez rendelt merevlemez területet dinamikusan is lefoglalhatjuk, így mindig annyi szabad terület áll a vendég operációs rendszer rendelkezésére, amennyire szükség van.
Más virtuális szoftverekhez hasonlóan, a VirtulaBox is képes több virtuális gépet kezelni, így például nyugodtan telepíthetünk OS X-et futtató gépünkre Windows-t is és Linux-ot is. De persze annak sincs akadálya, hogy Windows alatt próbálgassunk Linux alkalmazásokat.
A virtuális gépek telepítésénél számos előre beállított rendszer közül választhatunk, így például már a Windows 7 futtatásához szükséges paramétereket is tartalmazza a VirtualBox. Egy-egy virtuális gép telepítése után állíthatjuk be az úgynevezett Guest Additions kiegészítőket. Ilyen extrák például a Seamless mode, a Full screen mode és a megosztott folderek. A jelenlegi virtualizációs programok közül egyedül a VirtualBox támogatja teljes egészében a Remote Desktop Protocol-t, ami lehetővé, hogy távolról futtassunk egy virtuális gépet. A Sun Microsystem VirtulaBox egy nyílt forráskódú megoldás, ezért már most számos külső fejlesztő által készített modul létezik hozzá.
Az alábbi videón Mac OS-X 10.5 operációs rendszeren futó VirtualBox-ra telepítünk egy Windows 7 operációs rendszert, illetve annak futtatását mutatjuk be:





Halkan megjegezném, hogy akár DOS és Win 3.1 is telepíthető. Így, ha alkalmazást fejlesztenénk ilyen platformra, akkor sem kell egy külön gép a tesztelésre. Hogy ki fejleszt ilyen platformra? Aki nulla forintból akar pöpec adatgyűjtő és feldolgozó rendszert készíteni. De .NET-ben írt programjainkat is tesztelhetjük pl. Linux-on. Szóval mindenkinek ajánlom.

Levezetésként

Tehát a VirtualBox fut Windows 7 64bit-en gond nélkül. Ezután készítettem egy Virtuális Windows XP-t ami 32 Bit-es, így már a Konica drivere is támogatja. A Win 7-en megosztottam egy mappát, amit hozzáadtam a Virtuális Win XP-hez és így már újra képes volt a rendszer nyomtatni a gépre. Ennyi az egész. Egy kicsit kényelmetlen, de legalább működik. És még egy fontos dolog, félreértés ne essen, a VirtualBox nem OS-t szimulál, hanem hardvert szimulál az OS számára. Ezért telepítőlemez és serial szükséges!

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése