2010. május 23., vasárnap

Ingyenesen letölthető a Microsoft robotikai fejlesztőkészletének legújabb kiadása

A Microsoft 2006-ban jelentette be új, kifejezetten robotok működtetésére és vezérlésére tervezett Robotics platformját, valamint az ahhoz készült fejlesztőtermékeit. Az eszközök segítségével a felhasználók a korábbiaknál egyszerűbben tudnak valós - vagy csak éppen emulált - mechanikus munkavégző egységek vezérlése alkalmas programokat készíteni.
A Microsoft hagyományos fejlesztői termékcsaládjához illeszkedő Robotics Studio többek között olyan népszerű egységek támogatását tartalmazza mint az iRobot alapból porszívóként üzemelő Roomba eszköze, vagy a LEGO Mindstorms NXT "tribot" platformja, de természetesen egyszerűbb ipari megoldások illesztését is lehetővé teszi. A robotok vezérlését ellátó programok tervezéséhez a Robotics Studio egy magasszintű, vizuális környezetet biztosít, amely interaktív vezérlés megvalósítására, sőt, visszajelzések megvalósítására és ütemezett feladatok végrehajtására is lehetőséget ad. A Microsoft fejlesztőeszközének további különlegessége, hogy fizikai céleszköz hiányában is lehetővé teszi a vezérlőprogramok fejlesztését egy virtuális környezetben, amelyben a felhasználók egy 3D-s szimuláció révén vizsgálhatják a robot viselkedését és működését az általuk létrehozott vezérlőprogrammal. A fejlesztőrendszer kezelése egyébként a cég szerint olyan egyszerű, hogy akár a programozási ismeretekkel egyáltalán nem rendelkező felhasználók is képesek a kezelésére, és egyszerűbb vezérlőprogramok megírására benne.

Vizuális szimuláció a Microsoft Robotics Studio-ban

A Microsoft a hét végén kiadta robotikai fejlesztőkészletének legújabb változatát. A mostantól teljesen ingyenesen letölthető Microsoft Robotics Developer Studio 2008 R3 segítségével a fejlesztők robotikai alkalmazások széles körét készíthetik el és tesztelhetik, akár valódi eszközök nélkül is, pusztán szimulációk formájában. Bár a Microsoft robotikai platformja már négyéves, a cég fejlesztőkörnyezetét mindeddig pénzért - előbb 400, majd 500 dollárért - árulta hozzá, kivéve a hobbi- és egyetemi fejlesztőket, akik ingyenesen tölthették azt le. A jelek szerint azonban a termék sikere elmaradott a várttól, ezért - és a piaci részesedés megőrzése végett - dönthetett Redmond a termék teljesen ingyenessé tétele mellett, immár kereskedelmi fejlesztők számára is.
Az új - immár ingyenes - változat a korábbi Standard Edition funkcionalitását öleli fel, amelynek részeként többek között lehetővé teszi nem csak számos szabványos robotikai platform meghajtását, de a készülő alkalmazások tesztelését és modellezését egy a PhysX motorral megtámogatott virtuális 3D környezetben is. Maga az eszköz egyébként a Microsoft Visual Studio platformjába illeszkedik bővítésként, de természetesen azok számára is telepíthető akiknek gépén egyébként még nincs fent a szóban forgó fejlesztőkörnyezet egy korábbi kiadása. További információk itt, letöltés innen.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése