2010. május 20., csütörtök

Megtudhatjuk hogyan is néz ki a Windows memóriája belülről

A Mark Russinovich által készített és karbantartott SysInternals eszközkészlet a napokban egy újabb taggal bővült, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy betekintést nyerjenek a Windows memóriakezelésébe, annak működése közben is. A RAMMap segítségével ugyanis pontosan felderíthetővé válik, hogy a Windows pontosan milyen komponenseknek és mennyi memóriát foglal le, illetve, hogy a lefoglalás milyen szempontok szerint történik.


A program az alkalmazások mellett az eszközmeghajtók memóriafoglalásáról is információkat szolgáltat, sőt, azt is elárulja, hogy az operációs rendszer gyorsítótárában milyen célra mekkora területek kerültek lefoglalásra. Ez utóbbi egyébként fájlszintű statisztikát jelent, tehát láthatjuk, hogy mely gyakran használt vagy kulcsfontosságú állományokat tartja benn a gyorstárban a Windows és azok mennyi memóriát foglalnak le.
A program ráadásul lehetővé teszi ún. memória-pillanatképek elmentését, így akár több különböző állapotot is összehasonlíthatunk, vagy az aktuális állapotot később is alávethetjük tüzetesebb elemzésnek. A RAMMap-ról további részletek itt, letöltés innen.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése