2010. május 19., szerda

Szuperszámítógéppé változtathatja a PC-ket a grafikus kártya?

Kaliforniai kutatók egy csoportja szerint gyakorlatilag szuperszámítógéppé változtatható át egy közönséges asztali PC is, ha a megfelelő szoftver segítségével sikerül kihasználni a belé szerelt grafikus kártya mag számítási kapacitását. Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói állításukat arra a tényre alapozzák, amely szerint bár egy átlagos CPU mindössze 20-60 gigaflops számítás teljesítménnyel rendelkezik, egy mai tipikus grafikus kártyára szerelt lapka (GPU) azonban ennek ennek 20-50-szeresével: mintegy 1 terafloppal.
Az amerikai kutatók egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely képes egy eredetileg a számítógép központi processzorára írodott program átfordítására úgy, hogy az a számításaihoz a CPU helyett a grafikus magot, a GPU-t használja fel. Így, bár végül a program gyakorlatilag ugyanazt az eredményt szolgáltatja, de azt jóval gyorsabban képes visszaadni, annak köszönhetően, hogy a jóval nagyobb számítási kapacitást biztosító feldolgozó egységet használja fel a végrehajtásra.
Kifejlesztői szerint speciális fordítószoftverükkel készült programok akár 128-szor gyorsabban is futhatnak, mint natív - CPU-n futó - változataik, de 30 százalékkal lekörözik még a magasan optimalizált, szintén a GPU képességeit például az Nvidia CUDA csatolója révén kihasználni próbáló szoftvereket is. Ugyanakkor szerintük ez egyelőre csak a jéghegy csúcsa, és ha sikerül a korábbiaknál effektívebb konverziós technikát alkalmazniuk, akkor ennél jóval nagyobb mértékű sebességnövekedés is elérhető lesz.
A nagy problémát jelenleg az képezi, hogy a GPU-kat kifejezetten csak képadatok feldolgozására hegyezték ki, így viszonylag nehéz más jellegű, egymástól független adatsorok feldolgozásához felhasználni őket.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése