2010. november 21., vasárnap

25 éves a Microsoft Windows

Negyedszázados az a termékvonal, melynek következő tagja már a 8-as számot fogja viselni.
Ma már talán a világ legismertebb szoftvere, de a Microsoft Windows nevű programja megjelenésekor, 1985. november 20-án nem keltett túl nagy feltűnést, igazából csak a szűkebb szakma figyelt rá.


Az ekkor kiadott 1.0-s változat valójában még nem volt önálló operációs rendszer, a Windows még sokáig a jól bevált MS-DOS-ra épült. Az 1981-ben Bill Gates által bejelenetett Interface Manager nevű projekt során alakították ki a más cégek által kifejlesztett elemeket nagy számban tartalmazó szoftverkörnyezetet, melynek legfontosabb újításai a grafikus felhasználói felület, az egér használata, a saját alkalmazások (jegyzettömb, naptár, számológép, rajzprogram stb.) és a többfeladatosság (multitasking) voltak. A Windows legkomolyabb innovációjának ekkoriban azonban minden valószínűség szerint az tekinthető, hogy a személyi számítógépek területét megcélozva a már ismert elemeket a felhasználóbarátság, a könnyen kezelhetőség, a sok feladatra való alkalmasság jegyében rendezték össze önálló koncepciót megalkotva.


Az egyedi stílusú Steve Ballmer ma már a Microsoft vezérigazgatója

Az eredeti tervekhez képest két év késéssel megjelent 16 bites Windows 1.0 futtatásához az MS-DOS 2.0, minimum 256 kilobájtos memória, floppymeghajtók (esetleg merevlemez) és grafikus adapterkártya volt szükséges. Érdekes adalék, hogy a Microsoft csak 2001-ben szüntette meg hivatalosan e verzió támogatását.


Habár a 2.0-s változat már 1987 karácsonyán a boltokban volt, a Windows nem számított sikeres terméknek – egészen 1990-ig, amikor kiadták a 3.0-sat, mely viszont már – s még inkább a klasszikussá vált módosított változat, a 3.1 – meghódította a világot: az Intel 386-os processzorának eladásait is felpörgető szoftverből tízmillió darabot adtak el, a megemlékező cikkek megjegyzik, hogy amerikai hosszújáratú repülőgépeken még 2008-ban is használták a Windows 3.1-et szórakoztatóelektronikai berendezésekben. Ezt az áttörést a Windows NT már nem tudta megismételni, de a már „igazi” operációs rendszernek tervezett Windows 95 viszont igen – talán e program megjelenését övezte a legnagyobb érdeklődés a Microsoft történetében.


Sok – gyakran igaztalan – vád éri a Microsoftot, főként üzleti gyakorlatukat, de az tény, hogy az elmúlt 25 év talán legsikeresebb IT-története a Windowsé.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése