2010. november 24., szerda

Catalystet szült az ősz vége

Az AMD hivatalosan is elérhetővé tette a Catalyst legújabb, novemberi kiadását, mely a Windows 7, Vista és XP operációs rendszereket támogatja. A 10.11-es verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a Radeon HD 2000, 3000, 4000 és 5000 szériás grafikus kártyákhoz, valamint a HD sorozatba tartozó Mobility és integrált Radeonokhoz telepíthető. Fontos megjegyezni, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást. A Radeon HD 6800-as kártyákat ez a csomag nem támogatja, így azokhoz a november elején bemutatott 10.10e jelzésű driver a legfrissebb.
Az új Catalyst főleg a hibajavításokra koncentrál, így újításokról az előző WHQL-es verzióhoz képest nem számolhatunk be. Ettől függetlenül némi optimalizációra is jutott muníció, aminek hála a Radeon HD 5800-as sorozat sebessége kikapcsolt élsimítás mellett 3%-kal javult a Battleforge alatt, míg a S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat programban akár 5%-os gyorsulás is felfedezhető.
A novemberi Catalyst szoftvercsomagok és a hozzájuk tartozó dokumentáció, valamint a legfrissebb alkalmazásprofil letölthető az AMD szerveréről. A mobil termékek esetében ezt a weboldalt érdemes használni, a Steam platformról való frissítés pedig a program Steam menüjében érhető el.
Fontos megjegyezni, hogy ez a driver számos komponens tekintetében nem nevezhető újabbnak, mint a korábban megjelent 10.10e. Ennek megfelelően, aki meg tud lenni a WHQL aláírás nélkül, az inkább az utóbbit válassza. A 10.10e egyébként béta szinten támogatja az OpenGL 4.1-es API-t a HD 5000 és 6000 szériás kártyáknál, továbbá az októberi Catalystben bemutatkozó új AI modul és a morfológikus élsimítás is elérhető a HD 5000-es termékekre.
Abu85

Megjegyzés:
Miután telepítettem a HP ProBook 4510s notebookomra (amiben egy ATI Mobility Radeon HD 4300-as lapul meg) a legfrissebb CCC-t számos OpenGL „bug” megszűnt, pl. az OpenTK példák közül lefutott a Swizzled Parallax Mapping is hiba nélkül. Vagyis érdemes telepíteni!

1 megjegyzés :

  1. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

    Végre sikerült telepíteni.

    De: megszűnt a rejtélyes shader linker hibám, és minden szépen fut.

    VálaszTörlés