2011. január 7., péntek

The Secret of Monkey Island: Végigjátszás (II.)

A Secret of Monkey Island anno forradalmasította a kalandjátékok műfaját, az egykori CoVboy-féle játékleírás pedig azóta is etalonnak számít a játékosok körében [hcgamer]. A régi pillanatok emlékére elhatároztam, hogy ezt a klasszikus írást a kornak megfelelően újraillusztrálom, és közreadom, hogy még nagyobb élményt okozzon az olvasása. Remélem nem haragszik meg érte CoVboy mester...

Második rész, a hajóút

A következő rész a fedélzeten tartott kupaktanáccsal kezdődik.

    - Guybrush (nagy pátosszal): Mindenekelőtt, kedves barátaim, el szeretném mondani nektek: nagyon boldog vagyok, hogy ilyen legénységgel dolgozhatom együtt. Az előttünk álló utazás rendkívül nehéz lesz és mindenekelőtt csapatmunkára van szükségünk. úgy gondoltam, hogy először is beosztjuk a szolgálatokat.
Otis abszolút nem ért egyet azzal, hogy kormányzót megyünk keresni: sokkal jobb ötlet lenne, ha kikötnék a kormányt és szépen napozgatnánk. Ezzel Carla és Meathook is teljes mértékben egyetért - tehát a dolgok a második részben is ránk maradnak.

A kapitány kabinjában térünk magunkhoz a legénység nemtörődömsége felett érzett haragból. A kabin közepén álló asztalon egy lúdtollnak álcázott töltőtollat találunk (PICK UP FEATHER PEN). Ehhez természetesen felvesszük a tintát is (PICK UP INK). Az asztalnak fiókjai is vannak, amelyeket rettentő nagy élmény húzogatni: már csak azért is, mert az egyikben egy régi, poros könyvecskére bukkanunk, ami nem más, mint az előző tulajdonosok hajónaplója. Belekukkantva megtudhatjuk, hogy a hajó személyzete két főből állt és a Toothrot nevű első tiszt - mint a neve is mutatja - nem igazán kedvelt fürdeni. Monkey Island?-et maguk sem tudják hogyan találták meg, de lényeg az, hogy az előző éjszakán Toothrot valami rendkívül furcsa levest főzött. Azután a teljes legénység partra szállt a szigeten (bár egyszer visszafordultak, mert Toothrot nem fürdött meg) és azután semmi...

A szoba berendezése az íróasztalon kívül még egy teljesen üres ládából, egy teljességgel használhatatlan ágyból és egy szorosan bezárt szekrényből áll. Itt tehát egyelőre már semmi dolgunk, kukkantsunk ki a fedélzetre. Odakint a legénység feladata magaslatán: söröznek, napoznak és olvasgatnak. Próbálgathatjuk őket különböző trükkökkel munkára bírni ("Hallottátok, hogy Monkey Island? felett verőfényes napfényt jelzett az időjárás-jelentés?"), de csak Otis küld el bennünket a Karib-tengernél is melegebb éghajlatra, vagy Meathook jegyzi meg, hogy rossz helyen állunk, mert pont eltakarjuk előle a napot. A hatalmi szó úgyszintén nem használ, mert hajó alatt történő áthúzás lehetőségét helyezik kilátásba számunkra - így tehát inkább nézzünk szét a horizonton (másszunk fel az árbockosárba vezető kötélen). Odafent semmi látnivaló, kivéve a gyönyörűen lobogó kalózlobogót, amit - tekintettel a többiek munkásságára - akár be is vonhatunk (PICK UP JOLLY ROGER).

Másszunk vissza a fedélzetre és kukkantsunk le a fedélközbe. Itt túl sok érdekesség nincs, mindössze a konyhába és a hajófenékbe vezet egy lejáró. Kezdjük mondjuk a hajófenékkel. Természetesen minden eresztéken víz csobog befelé, de egy csomó érdekes dologra is rábukkanunk. Az előtérben álló egyik ládát kinyitva például egy nagyon finom, vérvörös bor akad a kezünkbe. Ugyanígy tesz a hordókon átvetett hosszú kötél is (PICK UP GIANT PIECE OF ROPE). A baloldalon álló hordókat nyitogatva puskaporra lelünk - valamire csak jó lesz... Az időt még kellemesen eltölthetjük a háttérben álló rozsdás ládák nyitogatásával, de miután rájöttünk, hogy a rozsdás lakat egyiken sem nyílik, inkább visszamászunk a fedélközbe és lenézünk a konyhába.

A konyhában egy barátságos tűzhelyen egy még barátságosabb kondér rotyog, de az igazi meglepetés az ablak alatt vár bennünket: egy fazék! (PICK UP POT) Mint az eddigiekből kiderült, ez bármikor jól jön sisaknak - efeletti örömünkben ki is nyithatjuk a bal oldalon levő faliszekrényt. Odabent akár 20 évre is elegendő zabpehelykészlet sorakozik, tehát senki sem fog megharagudni ránk, ha elemelünk egyet (PICK UP CEREAL). Guybrush azt mondja, hogy ezt imádta gyerekkorában, mert mindig a szájpadlásához ragadt. Akár fel is bonthatjuk (OPEN CEREAL). Hatalmas csámcsogás következik, majd izgatott örömkiáltás: ajándéktárgyat találtunk a halom alján! Ha megnézzük (LOOK AT PRIZE), akkor kiderül róla, hogy ez egy kis kulcs, rajta egy szép majomfejjel. Hmmm, mintha a kapitány kabinjában lett volna egy szekrény, ami be volt zárva...

A szekrényben egy ládikóra lelünk (PICK UP CHEST), amelyet Guybrush kivonszol a szoba közepére. Miután kinyitottuk néhány fahéjdarabkát találunk benne, valamint egy papírdarabot. A papírdarab egy érdekes receptet tartalmaz: "Hogyan kerüljünk a Monkey Island?-re - leves 4 személyre". Hm. Hát akkor ezt megfőzzük. Odalent a konyhában a bogrács alatt úgy is ropog már a tűz, tehát nincs más dolgunk, mint beledobálni a hozzávalókat. Tehát a recept: miután 450 fokra hevítetted az üstöt, tégy bele 1 db fahéjat (USE CINNAMON WITH COOKING POT), 4 mentalevelet (az nincs, de megteszi helyette a szájfrissítő BREATH MINTS is), 1 db emberi fejet (megfelel az is, ami a JOLLY ROGER-en van), egy löttyintésnyi Löttytintát (INK), 2 pint majomvért (ez talán a FINE WINE márkaneve), egy csirkét (netán gumiból és görgővel a közepén, mint a RUBBER CHICKEN) meg még sok furcsa dolgot (amit remélhetőleg pótol némi GUNPOWDER). Rettenetes menü lesz... Durr! - mondja a fazék az utolsó hozzávaló bedobása után. Sűrű zöld füst száll fel belőle és Guybrush elhaló "Yikes!" kiáltás kíséretében lassan elalél...

Míg az önkívület tart, a hajó kormányzás nélkül halad a tengeren - mígnem a voodoo-mágia segítségével meg nem érkezik céljához. Miután magunkhoz tértünk, másszunk ki a fedélzetre, ahol Guybrush meglepett kiáltással ("Szent majomhólyagok!") konstatálja, hogy Monkey Island? mellett állnak. Sajnos Stan csónakot nem sorolt fel az extrák között és egy igazi kalóz soha nem próbálna szégyenszemre úszva partraszállni egy szigeten... Persze a tapasztalt szerencsevadásznak a közlekedés más módozatai is eszébe villannak, amikor a tárgyai sorában álldogáló fazékra és a fedélzeten meredező hatalmas ágyúra gondol.

Az ágyút először is illik megtölteni: a hajófenékben még mindig maradt elegendő puskapor (USE GUNPOWDER WITH CANNON NOZZLE). Másodsorban gyutacsot kell gyártanunk hozzá a nálunk levő nagydarab kötélből (USE GIANT PIECE OF ROPE WITH CANNON). Harmadsorban már csak némi tűzre van szükség az elsütéséhez: mivel gyújtószerszámunk nincsen, kénytelenek leszünk valami éghető holmit meggyújtani a konyha tüzénél és azzal meggyújtani a gyutacsot. Erre a célra nagyszerűen megfelel az írótoll (USE FEATHER PEN WITH RED HOT FIRE). Miután már nálunk van a FLAMING MASS, csak csapjuk a fejünkbe a fazekat (USE POT) és Guybrush már el is süti az ágyút. Az utolsó pillanatban beszökken az ágyú csövébe, aztán DURR! A partraszállás rendkívül gyorsan megkezdődik - és ezzel vége is a 2. résznek.

CoVBoy

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése