2011. január 29., szombat

Új nevet kapott az ATI Stream SDK

Az OpenCL API-ra építő ATI Stream SDK 2009 végén látott napvilágot, és az elmúlt év nyarán kapott egy nagyobb frissítést is, melynek eredménye az OpenCL 1.1-es platform támogatása lett. A Stream SDK 2.3 az év elején jelent meg, de nem került ki hivatalosan az AMD weboldalára. Ennek most már az okát is tudjuk, ugyanis a fejlesztői csomag mostantól AMD APP SDK néven lesz elérhető.
A fejlesztőkörnyezet OpenCL-t érintő optimalizációkat tartalmaz, ám a legnagyobb újítás az UVD motor elérhetősége az OpenCL felületen keresztül. Ez a funkció egyelőre csak Windows 7 mellett él, de később más operációs rendszerekre is ki lehet terjeszteni. Az APP SDK természetesen támogatja az AMD új hardvereit, beleértve a Fusion APU-kat. Szintén érdekesség, hogy az AVIVO HD jelzést is eldobta cég. Korábban már beszámoltunk róla, hogy az ATI-tól megmaradt technológia már nem tökéletes az UVD motor képességeinek kihasználására, így a vállalat a driver újraírásán dolgozik. Az új meghajtó Media Codec Package néven fut, de a Catalyst 11.1-hez tervezett verzió, még számos ponton az AVIVO HD-ből megmaradt rutinokat kamatoztatja. A teljes áttérésre az év első felében érdemes számítani.
Az APP SDK 2.3 szintén támogatja a vállalat partnereinek már elérhető OpenPhysics SDK-t, mely egyelőre béta fázisban van, de később publikusan is elérhető lesz. A fejlesztői csomag a Pixelux DMM2 és a Bullett fizikai motorokhoz kínál támogatást. Az utóbbi felületet használja a 3DMark 11 is, mivel a rendszer képes némely fizikai számítás gyorsítására a DirectCompute API-n keresztül. A jövőt érintő fejlesztésekkel kapcsolatban megkerestük a Bullett vezető programozóját. Erwin Coumans elmondása szerint a motor új generációs verziója a márciusban megrendezendő, San Francisco-i GDC-n mutatkozik majd be, és a teljes futószalag gyorsítható a grafikus processzoron keresztül, az OpenCL vagy a DirectCompute felületet használva.
A AMD APP SDK 2.3 az alábbi oldalról tölthető le. A rendszer a Windows 7, Vista és XP operációs rendszerek mellett az openSUSE 11.3, a Red Hat Enterprise Linux 5.4/5.5, illetve az Ubuntu 9.10/10.04 verziójú Linux disztribúciókat támogatja. Ezenkívül kezeli a Microsoft Visual Studio (MSVS) 2008/2010 Professional Edition, a GCC (GNU Compiler Collection) 4.4-es, valamint az ICC (Intel C Compiler) 11-es fordítómodulokat.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése