2011. március 15., kedd

Mi az a LinkedIn ? - Online önéletrajz, üzleti kapcsolatépítés

Ebben a bejegyzésben a LinkedIn szolgáltatását mutatom be, járom körbe: mi is ez? mire használható? kiknek ajánlott?
A LinkedIn egy üzlet-központú közösségi oldal. Leegyszerűsítve egy online önéletrajz. Regisztrációt követően a felhasználók létrehozhatják a profiloldalukat, ahova feltölthető egy profilkép, korábbi munkahelyek, tapasztalatok, felsőoktatási intézmények, valamint különböző egyéb képességek, tulajdonságok.
A 2002 decemberében alapított LinkedIn 2003-ban kezdte meg működését. Jelenleg megközelítőleg 45 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik a rendszer. A magyar felhasználók száma folyamatosan nő, köszönhetően a az új social media trendnek.
A LinkedIn rendszeren belül a felhasználók felvehetik egymást a kapcsolataik közé, mint azt megszokhattuk a legtöbb közösségi oldal esetén.

Mire használható a LinkedIn?

Allás keresésre - Megnézhetjük adott tevékenységi körökben milyen cégek vannak jelen, milyenek a vállalati statisztikái a munkavállaló szempontjából (pl. az adott vállalatnál milyen arányban dolgoznak nők és férfiak), és milyen konkrét állásajánlatok vannak az adott szektorban.
Munkaerő keresésre - Mivel a profilunk egy komplett önéletrajz, lehetőség van más felhasználóknak - akár egy fejvadásznak, HR munkatársnak - megtekinteni az adatlapunkat. Ha meggyőzőek az ott található információk, az ember várhatja, hogy megkeressék, behívják egy interjúra, elbeszélgetésre.
Kapcsolatépítés - Tegyük fel, hogy X-nek szüksége van egy programozóra, és egyik barátjának, Y-nak van egy programozó ismerőse, akit Z-nek hívnak. X könnyen és gyorsan megtalálhatja Z-t a LinkedIn segítségével, sőt akár megkérdezheti Y-t, hogy mi a véleménye Z-ről. Egyszerűbben fogalmazva, üzleti kapcsolatokat lehet kialakítani és fenntartani a LinkedIn segítségével.
A fenti főbb funkciók mellett van természetesen üzenetküldési lehetőség, naptári szervező.

Kiknek ajánlott a LinkedIn regisztráció?

Véleményem szerint minden cégvezetőnek, menedzsernek, középvezetőnek, egyéni vállalkozónak, egyetemi oktatónak kötelezően ajánlott. Emellett én úgy gondolom, hogy mindenki aki szeretne valamilyen formában üzleti kapcsolatokat építeni és ápolni, annak érdemes regisztrálnia, függetlenül munkahelyi pozíciótól és iskolai végzettségtől. Bár viszonylag kevés a magyar felhasználó, külföldiek között van orvos, mérnök, ügyvéd, középiskolai tanár, pék, asztalos vagy egyetemista. Elég nagy közösség alakulhat ki a magyar felhasználók részről is, csak idő kell, mire az itthon userek is ráéreznek a LinkedIn ízére.

A LinkedIn jövője...

Úgy gondolom a LinkedIn a jövőben meghatározó közösségi oldallá válhat, bár az álláskereső-, és job-portálokat nem fogja felváltani. Inkább egymást kiegészítve lesznek jelen az álláskeresési piacon. A legfontosabb, hogy ne hagyja senki figyelmen kívül a LinkedIn szolgáltatását, mert igenis van benne potenciál: érdemes álláshirdetést feladni, érdemes munkaerőt keresni, érdemes kapcsolatokat építeni...
Végül egy angol nyelvű videó, mely bemutatja a LinkedIn-t!

Molnár Gergő

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése