2010. december 29., szerda

A Nagy Terv: Windows 8

Bár a Microsoft legújabb Windows-a, a 7-es minden idők legsikeresebb operációs rendszerének bizonyult, a család következő tagjának sikere korántsem borítékolható ilyen biztosra. Legalábbis ezt állítja Steve Ballmer, a redmondi szoftverkonszern vezérigazgatója, aki egy a Gartner piackutató intézet által szervezett szimpóziumon közölte, hogy a Windows 8-nak nevezett rendszer fogja cége "legkockázatosabb termékét" képezni. Ennek legnagyobb oka az, hogy a Microsoft következő operációs rendszerében több pontosan is szakítani kíván majd a korábbi Windows-ok örökségével. Hogy mi minden fog megváltozni? Nézzük sorjában...


A NAGY elképzelés

Egy korábban napvilágra került diasor alapján például elképzelhető, hogy az operációs rendszerben megtalálható lesz a Windows Store, amely tulajdonképpen egy, az Apple AppStore mintájára épülő alkalmazásbolt lesz. A Microsoft ezt a szolgáltatást nem pusztán alkalmazások terjesztésére használja majd, hanem ezen keresztül biztosítja majd a frissítéseket, illetve az operációs rendszerhez tartozó egyéb szolgáltatásokat is.


A már kiszivárgott dokumentumok szerint a számítógép konfigurációk a Windows 8 megjelenésekor már több szenzort is tartalmaznak majd. Egy átlagos PC rendelkezni fog infravörös jelenlét érzékelővel, fényérzékelővel, valamint webkamerával is. Ezek az egységek - a környezeti fény-érzékelő kivételével - együttesen lehetővé teszik majd a felhasználók azonosítását: a jelenlét érzékelő jóvoltából a felhasználó jelenlétében bekapcsolhat a gép, a webkamera pedig az arcfelismerő funkciók segítségével azonosíthatják az adott felhasználót. Ezután a rendszer automatikusan bejelentkezik a megfelelő felhasználói fiókba és már használható is a PC. A jelenlét érzékelőnek köszönhetően a felhasználó távozása után a rendszer azonnal készenléti állapotra válthat vagy akár ki is kapcsolhat, beállításunktól függően.


A kemény vas

A Windows 8 várhatóan majd nem lesz telepíthető a mai PC-k legtöbbjére, hanem sok esetben gyakorlatilag egy új gép vásárlását igényli majd. Az ok: a Windows 8 nem fogja támogatni a BIOS-szal történő rendszerindítást, hanem csak az azt leváltó Extensible Firmware Interface-t (EFI) támogató alaplapokról tud majd betöltődni. Bár már az utolsó két Windows: a Vista és a Windows 7 is támogatta alternatív módon az EFI-n keresztül történő bootolást, a Windows 8 azonban ezt kötelezővé fogja tenni, teljesen szakítva a BIOS örökséggel. Az Intel által kidolgozott EFI legnagyobb előnyét a felhasználó számára az jelenti, hogy a BIOS esetében megszokottnál jóval rövidebb idő alatt teszi majd lehetővé a gép elindulását. Az EFI-vel szerelt alaplapok a megfelelő operációs rendszerek gyakorlatilag valóban szinte másodpercek alatt képesek lehetnek kikapcsolt állapotból elindulni, megspórolva a felhasználónak azt a jelenleg akár egy vagy több percre is rúgó időt, ameddig várakozniuk kell, mire gépükön egy alkalmazást el tudnak indítani, vagy egy weblapot meg tudnak nézni.
Korábbi hírek alapján feltételezhetjük tovább, hogy a Windows 8-as és 9-es változata már 128-bites rendszereken is fognak futni, és hogy Redmondban már dolgoznak az első ilyen - a piacon még nem is kapható - processzorokkal kapcsolatos teszteken az AMD és az Intel közreműködésével. A Windows 8 teljes mértékben támogatni fogja az USB 3.0 és Bluetooth 3.0 technológiákat is.

A felhőbe költözik

A Windows operációs rendszer-család következő tagja, a Windows 8 erősen fog építeni a cloud technológiára! Hogy örülni fogunk ennek? Kétséges. Az elképzelések szerint az új operációs rendszer teljesen virtualizálná mind az asztal, mind a programok kezelését, amelynek köszönhetően a mai rendszerek két legégetőbb problémáját tudná megoldani. Ezek közül az egyik a rengetek alkalmazás-kompatibilitási problémát okozó "DLL-pokol" ill. annak modernebb társai, amelyek abból következnek, hogy ugyanarra a közös, osztott rendszerre telepíti fel minden program a saját könyvtárait, amelyek így egy idő után óhatatlanul "összegabalyodnak". A megoldást erre a problémára az jelenthetné, ha minden program egy önálló virtuális képből futna, amelybe nem turkálhatnának bele más alkalmazások. Ez utóbbi ugyanakkor lehetővé tenné azt is, hogy ezek a programok - lévén egy jól meghatározható, különálló egységben foglalnak helyet - a felhőbe kerüljenek mentése, és azon keresztül megoszthatók, vagy máshová letölthetők legyenek.


A másik nagy problémát az adatok hordozhatósága, elérhetősége jelentheti. Ma ugyanis még igencsak körülményes például a munkahelyi gépről az otthoni, vagy a kiszálláshoz használt laptopról a fix munkahelyi gépen tárolt adatok elérése. A Windows Next azonban állítólag a felhasználói profilok és adatok kezelését is virtualizálja olyan módon, és a felhőbe mentésen keresztül lehetővé teszi azok rendkívül egyszerű elérését gyakorlatilag bármilyen másik gépről is. A két technológia kombinálásával a következő Windows egy olyan virtuális munkakörnyezetet alakíthat ki, amely teljesen függetlenné válik az annak helyt adó fizikai hardvertől, és képessé teszi a felhasználót, hogy adatait és programjait bárhonnan és bármikor elérje, függetlenül attól, hogy éppen hol tartózkodik és milyen eszköz áll rendelkezésére. Az alkalmazások és az adatok a felhőn keresztüli megosztásának köszönhetően extrém esetben a felhasználó egy a világ másik felén elhelyezkedő országban is leülhet majd egy vadidegen gépe elé, ahol bejelentkezve ugyanaz az asztal, és ugyanazok a beállítások fogadják majd, valamint ugyanazokat a programokat lehet képes futtatni, mint otthoni, vagy munkahelyi gépén.


Ráadásul a gép vagy a merevlemez elszállása miatti adatvesztés is múlté lesz, hiszen egy új PC beszerzésével - vagy éppen csak egy másik gép elé átüléssel - az adatok a felhőből visszanyerhetők és továbbfeldolgozgatók lesznek. Legalábbis akkor, ha a Microsoft-nek sikerült a prezentációból kiolvasható terveit valóra váltania.
Fontos, hogy utóbbiak szerint az egész rendszer és a programok futtatása maga nem költözik a felhőbe, hanem azt csak az adatok, beállítások és programok megosztására használja, amik feldolgozása azonban továbbra is lokálisan történik. Ez utóbbi azért rendkívül fontos, mert így akkor is használható marad a rendszer, ha valamiért elveszti a kapcsolatot a felhővel, akár huzamosabb időn keresztül is. Ez a koncepció élesen különbözik például a Google ChromeOS-ének megközelítésétől, amely gyakorlatilag teljesen használhatatlanná válik élő és állandó internetkapcsolat nélkül.

A felhasználói felület

A Windows 8 egy másik fontos újítása a többpontos érintőkijelzők támogatását érinti majd. Bár elméletileg ezek használatát már a Windows 7 is aktívan támogatja, felhasználói felülete azonban nem teljesen ideális még az ilyen típusú használathoz. Ezért a Windows 8 egy minden korábbinál modernebb és látványosabb, teljesen 3D-s felhasználói felülettel fog érkezni, amely ráadásul automatikusan a felhasználó szokásaihoz igazítja majd működését. A várhatóan érkező „Wind" nevű - felhasználói felület teljesen szakít majd az ugyan 3D-s effekteket már most is felvonultató, de valójában mégiscsak alapjaiban ízig-vérig 2D-s paradigmával, és valódi, teljesen háromdimenziós kezelést és látványvilágot valósít majd meg a következő Windows-ban. Ugyanakkor az új felület bekapcsolása opcionális lesz, azaz, a Windows 8 is használható lesz egy a mostani Windows-okban megszokott, Aero-hoz hasonló klasszikus felülettel is. Ez utóbbi részben annak lesz köszönhető, hogy az új, teljesen 3D-s felület igen komoly igényeket támaszt majd a videóhardverrel szemben.


A hírek szerint futtatásához közel kétszáz megabájt videómemória lesz szükséges, ami azt jelenti, hogy a már ma néhány éves PC-ken jó eséllyel nem lesz futtatható. Ezzel viszont nem is számol redmond mivel az EFI miatt már amúgy is kisesett a zűrös konfigurációk legnagyobb része. A háromdimenziós üzemmód csak a Windows 8 64-bites változatában lenne aktiválható, de ez sem jelenthet különösebb gondot, tekintve, hogy már jó ideje gyakorlatilag csak olyan processzorokkal szerelt gépeket lehet kapni, amelyek 64-bites képességekkel is rendelkeznek.

A nagy játékos

A Windows 8 nem csak a cloud- és virtualizációs-technológiák, valamint a felhasználói felület vonatkozásában, de a játékokkal kapcsolatba hozható komponensei terén is jelentős fejlesztéseket tartalmaz majd. A Windows 8 egy új löketet fog adni a PC-s játékoknak. A játékok támogatása az operációs rendszer egyik kulcsfontosságú eleme lesz. A képbe jól illik például a Games for Windows piactér közelmúltbeli szintén igen komolynak mondható megújítása ill. újraindítása, de nyilván nem véletlen az sem, hogy Redmond számos korábbi sikersorozatának folytatását ill. megújítását jelentette be. Utóbbiak között olyan ismert címek találhatók, mint a Flight Simulator és az Age of Empires is, amik anno felhasználók millióit szögezték és csábították a PC-k elé, és vélhetően képesek lesznek újra erre, ha a Microsoftnak valóban sikerült a PC-s játékipart "újrafeltalálnia", vagy legalábbis megújítania.

Kompatibilitás

Igazán komoly aggodalomra ezen a területen sincs ok, hiszen a Microsoft az XP Mode - azaz az új gazdarendszeren belül futtatott virtuális régi rendszer - személyében úgy látszik megtalálta a szinte tökéletes eszközt a kompatibilitási problémák igen effektív kezelésére. Így, ha esetleg a Windows 8 valóban a visszafelé kompatibilitást alapvetően megtörő változásokat is hoz majd, jó eséllyel számíthatunk arra, hogy egy hasonló virtualizációs megoldással a Microsoft gondoskodni fog arról, hogy a korábbi verziókra írt alkalmazások is legnagyobb részt gond nélkül legyenek futtathatók az új operációs rendszeren is.

Fejlesztés

A pletykák szerint a Microsoft HTML5-alapú alkalmazásokban gondolkodik, amelyeket azonban nem egy App Store jellegű értékesítési felületen kínálnának, hanem sima weboldalakon. HTML5 vs Silverlight/WPF? Ez egy külön bejegyzést érdemelne, most hagyjuk is.

Zárásként

Ez lenne tehát körvonalakban a nagy elképzelés, a gigantikus terv. Hogy tetszik-e? Majd meglátjuk mi és hogyan valósul meg belőle. Én azért drukkolok neki! Végül pedig a legfontosabb, a fenti okosságok zömét megtalálhatjuk hír formájában a PC Fórum oldalán, mindenképpen érdemes tehát olvasgatni.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése