2010. december 11., szombat

T3D avagy a magyar GoogleEarth

A turistautak.hu Magyarország leggyorsabban fejlődő nonprofit térkép-portálja, ingyenesen hozzáférhető, igényes elektronikus térképszolgáltatásokkal. A névben vállalt turistautakon túl a teljes közúthálózat és a települések utcaszintű térképezését is végzi, és elektronikus formátumok széles skáláján publikálja. Ezen túlmenően helyek sokaságát gyűjti és csoportosítja nyilvánosan elérhető adatbázisában, információkat szolgáltat, túraútvonalakat ajánl.
Az oldal érdekessége a T3D a Java-alapú, háromdimenziós hardvergyorsított OpenGL grafikát alkalmazó térképi kliens, mely eredendően a turistautak.hu térkép-portál adatainak megjelenítésére jött létre.



A fejlesztés célja egy háromdimenziós megjelenítő létrehozása, mely sokféle térképi adat síkbeli vagy domborzatra illesztett megjelenítésére képes (vektoros adatok: vonalak, poligonok, pontok, feliratok; pixelkép-fedvények stb.). A Java-környezet lehetőségeiből adódóan párhuzamosan hozható létre egy helyben futtatható, nagy teljesítményű, teljes képernyős alkalmazás (mint pl. a GoogleEarth), ill. különféle, weblapokon futtatható applet-változatok, melyek viszont lényegesen újított alternatívát kínálnak a manapság már hétköznapinak mondható pixeles, szektorelvű (szakaszosan nagyítható, de nem dönthető-forgatható) webtérképekkel szemben.
Mindenképpen érdemes megnézni!

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése