2010. augusztus 27., péntek

Befutott a nyár utolsó Catalystja

Az AMD hivatalosan is elérhetővé tette a Catalyst legújabb kiadását, mely a Windows 7, Vista és XP operációs rendszereket támogatja. A 10.8-as verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a Radeon HD 2000, 3000, 4000 és 5000 szériás grafikus kártyákhoz, valamint a HD sorozatba tartozó Mobility és integrált Radeonokhoz telepíthető. Fontos megjegyezni, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást.
A driver a szokásos hibajavítások mellett, bevezeti az OpenGL ES 2.0-s kódok támogatását. A WebGL szabvány segítségével az erre felkészített böngészők képesek a háromdimenziós grafika gyorsítására. Ez különösen a HTML5 esetben lesz fontos, hiszen az új jelölőnyelv segítségével külső pluginek alkalmazása nélkül jeleníthető meg egy részletekben gazdag weboldal. Az AMD támogatása az összes Radeon HD szériás kártyán elérhető, továbbá Windows 7, Vista és XP alatt is működik.
A multimédiás szolgáltatások is javultak. Az új meghajtóban beállított fejlett videobeállítások mostantól alkalmazhatók az internetes videókon is. Itt érdemes megemlíteni, hogy Windows XP alatt nem érhető el az összes szolgáltatás, így a legjobb képminőség eléréséhez Windows 7 vagy Vista szükséges. A játékok szempontjából a StarCraft 2 hivatalosan is megkapta az élsimítás támogatást, továbbá az alkalmazásprofilokon keresztül növelhető a CrossFireX rendszerek teljesítménye az Eyefinity konfigurációk esetén. Pár programban kisebb sebességnövekedésekre is lehet számítani. Az AMD három játék erejéig kimérte a változásokat, amiket az alábbi felsorolás részletez:
  • Far Cry 2 – akár 2-6% Radeon HD 5700-5800 sorozat esetén és +3-8% HD 4800 mellett
  • Left 4 Dead 2 – akár 3-5% Radeon HD 5700-5800 sorozat esetén
  • Stormrise – akár 5-10% Radeon HD 5500-5600 sorozat mellett
Az augusztusi Catalyst szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció, valamint a legfrissebb alkalmazásprofil letölthető az AMD szerveréről. A mobil termékek esetében ezt a weboldalt érdemes használni.

nakamichi

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése