2011. szeptember 17., szombat

Build Your Own PC!

Már több hónapja gondolkodtam azon, hogy lecserélem eddigi otthoni PC-met egy újabb és erősebb vasra. A múlt héten végre elszántam magam és a gondolatot tett követte. Most, amikor már mindenki temeti az asztali PC-t, nem tűnhet ez okos döntésnek, de én hiszem azt, hogy az asztali PC az asztali PC és nincs neki alternatívája.

Ma már számos jó gyári konfiguráció is elérhető, de én mégis saját konfigurációt dobtam össze, felidézve a régi idők emlékeit. Bár egy asztali PC nagyon könnyen bővíthető én mégis azt tanácsolnám, hogy ne ebben gondolkodjunk. Vagyis vegyük meg azt a teljesítményt amire szükségünk van és még egy picit tegyünk is rá, így remélhetőleg 3-4 évig nem kell majd a géphez nyúlni.

A motorháztető

Az első és legfontosabb dolog a megfelelő ház kiválasztása. Sokan ezt hagyják a végére, pedig nagyon fontos építőelem. Itt elsődleges szempont, hogy szinte csavarmentesen szerelhető legyen, és az sem árt, ha kellemes a szemnek. Én a Cooler Master házak híve vagyok, mivel megfizethető áron adnak ízléses kialakítású gépházakat.  A mostani gépnél a Cooler Master Elite 335 lett a céldoboz amiről itt részletes tesztet is olvashatunk: link
Cooler Master Elite 335
A házhoz még vásárolnunk kell egy tápegységeit is, ami a szükséges energiaellátást fogja biztosítani. Itt sem szabad csak legyintenünk, sőt! Ez az egyik legfontosabb alkatrész, az itt megspórolt párezer forint később akár az egy nagyságrenddel drágább processzor, alaplap vagy merevlemez halálát is okozhatja. Hogy mitől jó egy táp? Arról itt bővebben lehet olvasni, mindenképpen érdemes: link
Jelen gépnél egy LC Power 600W ATX tápegységre esett a választásom, ami nem tartozik a csúcskategóriába, de mégis megbízható teljesítményt ad megfizethető áron.

Alaplap avagy a dugdosós panel

Ezt a területet nem kívánom túlrészletezni mivel nagyon sok tényező befolyásolja a választást. Leginkább az, hogy milyen processzort akarunk ráültetni. Mivel Intel Core i7 processzor a kiszemelt, így a Gigabyte X58A-UD3R S1366 lapkájára esett a választásom. Egy részletes teszt angolnyelven itt olvasható róla.

Gigabyte X58A-UD3R S1366
Röviden összefoglalva „If you're building a Core i7 PC, then this board should be top of your shopping list.” 

Processzor

Mint már írtam egy Intel Core i7-950 3.06GHz Box S1366 a kiszemelt meghajtás. Ez egyértelmű a fenti alaplap esetén. Az is biztos, hogy engem nagyon nehéz az Intel procikról lebeszélni, mert bár drágák és lehet, hogy még a teljesítményük sem a legkiválóbb, de ennek ellenére engem még ezek a "kék szörnyek" nem hagytak cserben soha. A konkurenciáról rosszat pedig nem írok.


Memória

A választás itt sem okozott gondot, 6 GB 1600MHz DDR3 RAM Corsair Vengeance (3X2GB). Érdekességek ebben a témában itt.

Merevlemez

Nos, itt vettem egy nagy levegőt és rendszermeghajtónak egy OCZ Agility 100GB (esetleg 80GB) SSD-t választottam, míg az adatfájloknak egy Western Digital 2TB 7200rpm SATA II 64MB hagyományos merevlemezt. Az SSD meghajtók esetében a legjobb GB/Ft mutatót a 100 GB-os modellek adják, tehát ha tudunk, foggal-körömmel ragaszkodjunk hozzá. Megéri. Mivel az SSD kifejezés a legtöbb felhasználónak új, érdemes elolvasni a következő nagyszerű cikket: SSD-teszt - mítoszok és tények.

Grafikus kártya

Az alaplap processzor páros után egyértelműen ez az összetevő határozza meg gépünk teljesítményét, ezért nagyon fontos, hogy jól illeszkedjen teljesítménye az előző két elemhez. Itt sem volt kérdés számomra, hogy csak nVidia jöhet szóba (CUDA), nem tagadom „zöld párti” vagyok. Hosszú keresgélés eredményeként a Gigabyte GeForce GTX 560 Ti 1GB DDR5-re esett a választás. A fenti kártya ár/érték aránya egészen jó, és ez sokat nyomott a latba.


Monitor

Bárki bármit is gondol, túl nagy monitor nincs. Ezért, ha megtehetjük, válasszunk legalább 24 colos ernyőt és kisebbe ne is gondolkodjunk. Számomra fontos volt, hogy a képfrissítés 120 Hz legyen, vagyis 3DReady. Ezen felül az sem árt, ha tág határok között lehet állítani a képernyő magasságát és orientációját. Mindezeket összevetve a BenQ XL2410T modelljére esett a választásom, aminek a rövid jellemzése: 120 Hz, 2 ms, 23,6" 1920x1080, LED, 3D. A választásban segített még a monitor egyszerű és letisztult formatervezése is.


Jó tudni, hogy a 3Ds filmek és képek megtekintése esetén sokszor találkozhatunk „szellemképpel, elmosódással” ami nagymértékben csökkenthető, ha a válaszidő 2ms és nem 3ms. Ez legalább olyan fontos, mint a képfrissítési frekvencia!
Visszatérve a BenQ XL2410T monitorhoz egy apró megjegyzést kell tennem. Miután kicsomagoltam a dobozából komoly fejtörést okozott a monitor orientációjának megváltoztatása, vagyis nem bírtam 90 fokkal elforgatni. Hogy ezt miért is akartam? A válasz egyszerű, álló helyzetben van elcsomagolva (lásd videó). Ennek az újságírók talán örülnének, de én nem. A leírás szerint az óramutató járásával ellentétesen kellene elforgatni. Az én esetemben meg sem mozdult. Ilyenkor az ember zavarba kerül, és nem érti, mért nem megy. Arra ritkán gondolunk, hogy maga a gyártó szúr el valamit. Pedig az én esetemben igen.

Ha a monitort nem tudjuk elforgatni akkor csavarozzuk le a tartót, majd 90 fokkal elforgatva vissza
Egyszerűen fordítva csavarozták fel a monitor hátlapjára a tartót. Ezért, ha mivelünk is ez történik, ne essünk pánikba, fogjuk meg a csavarhúzókészletet és egyszerűen szereljük le az állványt, forgassuk el a monitort és csavarozzuk vissza. Ezután már laza csuklóval tudjuk a gépkönyvben leírtaknak megfelelően forgatni a kijelzőt…de már nem fogjuk akarni. Ennek ellenére nagyon megvagyok elégedve vele.

APC: és a kígyó a farkába harap

A tápegység fontosságáról már beszéltünk. Most egy olyan fontos kérdést veszünk elő, amivel a legtöbb felhasználó már nem törődik, pedig piszok fontos. Ha mondanom kellene egy olyan területet ahol pl. a notebook-ok sokkal jobbak az asztali gépeknél, akkor egyértelműen a belső tápellátást emelném ki. Áramszünet esetén, igen jó hasznát vesszük, hogy notink belső akkuja elegendő időt ad a mentéshez és a gép biztonságos leállításához. Igazándiból a pillanatnyi áramkimaradás a legbosszantóbb a PC-t használók számára. Ezért aki teheti, mindenképpen vásároljon egy szünetmentes tápegységet, ami nem csak adatainkat, de gépünk hardverelemeit is védi! Ezért amit itt befektetünk, azt sokszorosan kapjuk vissza. Egy hasznos teszt itt olvasható, ami segít a megfelelő modell kiválasztásában: Szünetmentes tápegységek - APC, Belkin, Emerson Liebert
A fenti cikk hatására egy APC Back-UPS ES 700 modellt vásároltam amivel igencsak meg vagyok elégedve. Részletes teszt itt olvasható róla: Pc Dome - APC Back-UPS ES 700

APC Back-UPS ES 700
Ez egy megfizethető biztonsági UPS, amely átmenő túlfeszültség védelmet is nyújt az otthoni számítógépeknek. Elegendő áramellátó dugaszolóaljzat van a teljes rendszer, beépített telefon/fax/modem vonal (DSL kompatibilis) védelmére, emellett a könnyen telepíthető biztonsági rendszerleállító szoftvernek köszönhetően jelenleg ez a piacon kapható legjobb áramellátás-védelmi megoldás otthoni és otthoni irodai számítógépeknek. A készülék rendelkezik egy Master kimenettel amely lehetővé teszi további kimenetek lekapcsolását abban az esetben ha ezen a kimeneten megszűnik a fogyasztás. (Ha kikapcsoljuk azt a készüléket amely a Master kimenetre van kötve akkor a kijelölt Slave kimenetektől is elveszi a készülék a tápot, azaz így energiát spórolhatunk meg.

És ami még szükséges

Mindenképpen szükséges egy optikai meghajtó ami CD/DVD írásra és olvasásra alkalmas, jó választás lehet egy LG meghajtó. A Blu-ray számomra nem lényeg, és senkinek sem ajánlom a médialejátszók korában. Billentyűzet és egér tekintetében sohasem hittem a Gamer kivitelekben, általában a legtöbb ember számára teljesen értelmetlen plusz funkciókat kínálnak, ezért itt is törekedjünk az egyszerűségre és válasszunk vezetékes kivitelt. Itt egyértelműen a Logitech Keyboard K120 ami számításba jöhet. A végére hagytam a webkamera kérdését amit sokan felejtősnek gondolnak. Mivel ma már a legtöbb notebookban van kamera ezért célszerű az otthoni gépet is felszerelni, így ha elutazunk akkor a családdal tudjuk tartani a kapcsolatot! A kamera tipikusan olyan kiegészítő ami egyszer-kétszer szükséges de akkor nagyon. Én a Logitech WebCam C600 modelljét választottam ami nagyon tetszetős és kiváló képet ad.

Összefoglalás avagy mennyibe is fáj nekünk ez

A fenti eszközöket szeptember elején vásároltam így az árak csak körülbelüliek, de mindenképpen lehet velük számolni. A teljes konfiguráció:
  1. PC ház - Cooler Master Elite 335 ATX ház - 9000 Ft
  2. Tápegység - LC Power 600W ATX tápegység - 9000 Ft
  3. Monitor - BenQ XL2410T - 70000 Ft
  4. Alaplap - Gigabyte X58A-UD3R S1366 - 44000 Ft
  5. Processzor - Intel i7-950 3.06GHz Box S1366 - 44000 Ft
  6. Memória - 6GB 1600MHz DDR3 RAM Corsair Vengeance - 12000 Ft
  7. Merevlemez - Western Digital 2TB 7200rpm SATA II 64MB - 15000 Ft
  8. SSD Meghajtó - OCZ Agility 100GB SSD - 35000 Ft
  9. Grafikus kártya - Gigabyte GeForce GTX 560 Ti 1GB - 50000 Ft
  10. Szünetmentes - APC Back-UPS ES 700 - 18000 Ft
  11. Optikai meghajtó - LG DVD RW SATA - 5000 Ft
  12. Klaviatúra - Logitech K120 - 4500 Ft
  13. Egér - Logitech RX 250 - 4000 Ft
  14. Hangfal - Genius 2.0 SP-HF 1201A - 10000 Ft
  15. Webkamera - Logitech WebCam C600 - 8000 Ft
Összesen tehát a komplett gép bruttó 337 500 Ft ami még szerintem vállalható egy majdnem kompromisszummentes konfiguráció esetén. Persze tisztába vagyok vele, hogy ennél jóval erősebb gép is építhető, de ha a reális igényeket és az anyagikat együttesen nézzük akkor talán a bemutatott konfiguráció sokak számára lehet ideális választás. Remélem hasznos lesz ez a kis írás azoknak akik gépvásárlás előtt állnak.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése