2010. december 14., kedd

ScummVM – új motor a régi játékok alá

A ScummVM olyan program, amely lehetővé teszi a régi klasszikus kalandjátékok futtatását a modern platformokon. Az egyik régi nagy kedvencem az Indiana Jones and The Fate of Atlantis c. remek Lucas Arts kalandjáték, amely eredetileg DOS alá íródott. A modern operációs rendszereken a hasonló játékok többsége ma már nem fut. Ezzel a programmal viszont nemcsak Windows, Linux és OS X alatt, hanem akár mobiltelefonon is játszhatunk régi nagy kedvenceinkkel.

Történet

Az elnevezés egészen 1987-ből ered, akkor készítette el a Lucas Arts (akkoriban Lucasfilm Games) a Maniac Mansion című kalandjátékot. A játék elkészítésének megkönnyítésére kitaláltak egy saját szkript nyelvet. A SCUMM részben játékmotor, részben programozási nyelv. A játékok tervezői helyszíneket, tárgyakat és párbeszédeket hozhatnak létre benne anélkül, hogy magát a játék forráskódját megváltoztatnák. Ennek köszönhetően a játékok scriptjei és adatállományai több platformon is felhasználhatóak.
Így lett az elnevezés Script Creation Utility for Maniac Mansion (S.C.U.M.M.), azaz Szkript Készítő Eszköz a Maniac Mansion-hoz. A játék készítői a saját nyelv segítségével egyszerűen tudták létrehozni az egyes helyszíneket, szereplőket, tárgyakat, párbeszédeket, stb. meggyorsítva ezzel a fejlesztést. Az eszközt később továbbfejlesztették így sok más Lucas kalandjáték erre épült. Az elnevezés viszont megmaradt.

Az új motor

A ScummVM fejlesztőinek célja az volt, hogy a régi – többségében már futtathatatlan – Lucas Arts-os kalandjátékok pusztán az adatfájlok felhasználásával újra játszhatóvá váljanak a modern platformokon. Mindezt úgy, hogy nem a régi DOS környezetet szimulálva, hanem újraírva a futtató környezetet. A kód jól portolható, így az újraírt motor segítségével játszhatunk Windows, Linux, Mac OS X, Dreamcast, PocketPC, PalmOS, AmigaOS, BeOS, OS/2, PSP, PS2, SymbianOS és még sok más platformon. A motorfejlesztést később kibővítették, így sok más kalandjáték (Simon the Sorcerer 1 és 2; Beneath A Steel Sky; Broken Sword I & II; Flight of the Amazon Queen; Inherit the Earth; Gobliiins; The Legend of Kyrandia…) futtatható így a S.C.U.M.M. alapú játékokon túl. A fejlesztés ma is tart, a játékok egyre tökéletesebben futnak és új játékok válnak újra futtathatóvá.

Kezdődjék a játék

A ScummVM letölthető a projekt weblapjáról:


Telepítése nem okoz nehézséget Windows és OS X alatt, a Linux disztribúciók csomagkezelői is mind tartalmazzák. A fenti oldalon elérhető még néhány, ma már ingyen hozzáférhető játék is:
  • Beneath a Steel Sky
  • Flight of the Amazon Queen
  • Lure of the Temptress
  • Drascula: The Vampire Strikes Back
Valamint rengeteg játék demó verziója a http://scummvm.org/demos/ címen. A teljes játéklista pedig itt érhető el:


A futtatáshoz tulajdonképpen csak az eredeti játékok adatfájljaira van szükség. A régi eredeti játékokat manapság már csak aukciós weboldalakon (Amazon, eBay, Game Trading Zone) találhatjuk meg.



Csápok újratöltve!

Serdülő gyermekkorom legszebb digitális emléke a Day of the Tentacle nevű kalandjátékhoz kötődik. Imádtam minden pillanatot ezzel a játékkal. Azok a kézzel rajzolt spritok, gyönyörűek! Aki nem érti ezeket a mondatokat, annak ajánlom, hogy lesse meg a Wiki oldalát, és le fog esni az álla. Kimerem jelenteni, hogy a DAY OF THE TENTACLE a VILÁG legjobb kalandjátéka mind a mai napig!!! Egy legenda!!!


A ScummVM szerencsére lehetővé teszi, hogy újra átélhessük ezt a kalandot olyan grafikai élmény mellet, amit ma már kevés játék tud visszaadni. Lelkes rajongóknak köszönhetően ma már magyarul is élvezhetjük A Csáp napja c. klasszikus kalandjáték rendkívül szellemes szófordulatait. Kipróbálnád?

2 megjegyzés :

  1. Sziasztok
    Tényleg nagyszerű hogy újra játszhatók ezek a régi de nagyon jó játékok akár androidos telefonon.
    Egy dologban kérném a segítségeteket, ez pefig a játékok magyarítása lenne scummvm alatt, androidos telefonon.

    VálaszTörlés
  2. Day of the Tentacle fut Magyarul, a Maniac Mansion Dosos verziójához nem készült Magyarítás úgy tudom csak a Deluxe-hoz ami csak Windows alatt fut,Scummvm-en Androidon nem.

    VálaszTörlés