2011. január 14., péntek

Ünnepel az Nvidia: elkészült az egymilliárdodik GeForce chip

[PC Fórum]: Az Nvidia csütörtökön jelentette be, hogy jelentős jubileumhoz ért: a cég által megbízott TSMC gyártósorairól ugyanis "legördült" az egymilliárdodik darab GeForce chip is. Az 1999 óta gyártott lapkák a legelterjedtebb és legismertebb grafikus áramköröket képezik az ATI/AMD Radeon és az Intel integrált chipkészletei mellett.
A sorozat első tagját a tizenkét évvel ezelőtt bemutatott GeForce 256 képezte. A belsőleg NV10 kódnév alatt fejlesztett chip ugyan csak 120 MHz-en futott és alig 4 darab pixelfeldolgozósorral rendelkezett, mégis addig elképzelhetetlen grafikus teljesítményt hozott el a PC-s platformra. Ez utóbbinak köszönhetően az Nvidia az ismeretlenségből kitörve néhány éven belül a vezető grafikus chipgyártóvá nőtte ki magát, lenyomva konkurenseit, sőt, egyenesen csődbe kergetve az addig a piacot uraló 3dfx-et, amelynek maradványait végül fel is vásárolta.


Az évek során aztán persze az Nvidia újabb és újabb chipeket dolgozott ki és dobott piacra, tavaly pedig már sajátmárkás kártyákkal is megjelent. Legújabb lapkakészlete, a GeForce 500-as sorozata több mint ezerszer akkora teljesítményre képes, mint a GeForce 256.
Sting

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése