2011. december 4., vasárnap

Backup Windows Mobile 6.1-en

Elég régen rendelkezem már egy HTC Diamond maroktelefonnal. A telefon alaprendszere Windows Mobile 6.1. Ma már nem túl trendi ez a cucc, de még mindig nagyon jól megvagyunk egymással. Igaz egy ideje már nem akar semmivel sem szinkronizálni. Persze a névjegyek csak gyűlnek és gyűlnek, a telefonon jól jönne már egy backup.
A szinkronizációs probléma megoldásra egy hard reset tuti megoldás, de akkor minden levelem, sms-em és névjegyem elveszik, ha csak nem mentem le. Tehát így vagy úgy, de meg kell oldanom az adatok mentését. De lehetséges volna ez szinkronizáció nélkül? A válasz igen! Szerencsére létezik egy fantasztikus program, ami gyorsan készít backup-ot a személyes adatainkról: PIM Backup application (v2.8.5)

PIM Backup application
 
A program működése pofonegyszerű, pár perc alatt teljesen kitanulható. Egy hasonló problémával foglalkozó blog is a segítségünkre lehet: Importing Contacts To Windows Mobile Without MS Outlook 
A program egyetlen egy zip fájlba összegyűjti a személyes fájlokat, amit pedig már könnyedén tudunk lementeni az asztali pc-re vagy az sd-kártyára. Ezután jöhet a hard reset, és visszaállítás a backup-ból. Az elején egy kicsit izgultam, hogy milyen kép fogad a visszaállítás után, de azt kell mondanom minden tökéletesen működött. És miután a szinkronizáció is megjavult, jöhet a névjegyek letöltése az Outlookra. Persze nem tudtam szinkronizálni az outlook-ot, mert a következő hibaüzenet jelent meg:

"Az ActiveSync problémába ütközött a következőn: asztal. Support Code:86000108"

Ilyenkor már idegroham közelébe kerül az ember, de nyugalom van megoldás, fél óra guglizás után. A problémát az Outlook-ban lévő személyes mappafájlunk (pst) hibája okozza. A hiba felderítésére és kijavítására van egy program (scanpst.exe). A rejtett fájlok megjelenítését engedélyezned kell, hogy minden fájlt fel tudjon "túrni". Részletek...

Google Gmail < vCard > MS Outlook

Az ember szeretné a címjegyzékét biztonságban tudni és erre egy lehetséges megoldás a Google Gmail szolgáltatását használni (ha csak nem félünk a nagy testvértől). Nekem is elég sok névjegyem található meg Gmail-ben. Persze a névjegyek cseréjére ott a vCard formátum, de sajnos a Gmail 3.0-ás míg az MS Outlook 2.1-es verzióban exportálja/importálja a névjegyeket. Tehát a feltöltés a Gmail rendszerbe zökkenőmentes, de a Gmail vCard-ját beolvasni normálisan szinte lehetetlen az Outlook-ba. Főleg az eltérő karakterkódolás miatt. Erre a problémára a gSyncit programot vetettem be, és az eredmény szinte tökéletes. Rendkívül bosszantó, hogy az Outlook mennyire esetlenül kezeli a névjegyek importját/exportját (és ez alól a 2010-es sem kivétel). És ezért külső programokat kell használni a legtöbb esetben. Vicc! Fekete pont az MS-nek.

QR-Code program

Ha valaki szeretne a mobiljára egy igazán klassz QR-Code olvasó programot telepíteni akkor jó szívvel ajánlom a következő alkalmazást: QuickMark
Csak az érdekesség kedvéért is érdemes telepíteni a programot mert a QR-Code lényegét csak így érthetjük meg. Hihetetlenül robosztus megoldásról van szó amit csak müködés közben tudunk igazán átélni. Megmozgatja az ember fantáziáját.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése