2011. december 10., szombat

Silverlight 5 – Egy hosszú út vége?

Végre megérkezett a Silverlight legújabb kiadása. A kérdés csak az, hogy tudunk e örülni neki? A korábbi pletykák szerint a Silverlight 5 kizárólag Windows és Internet Explorer környezetben lesz használható. A beépülő gyakorlatilag így megszűnne keresztplatformos megoldás lenni. Szerencsére ma már tudjuk, hogy ez nem igaz! Természetesen a Silverlight továbbra is működik minden jelentős browser-en, IE7-től felfelé, Firefox 3.6-től felfelé, Chrome 12-től felfelé – illetve Macintosh-on Firefox és Safari alatt. A P-Invoke és a DirectX-re támaszkodó 3D azonban csak Windows-on érhető el. A Silverlight 5 erősebb, mint valaha, a támogatással kapcsolatosan mindent elmond a lenti ábra valamint a Microsoft által ígért 10 év support ciklus! Valaki tud ezzel versenyezni ma?
Silverlight 5 rendszerkövetelmény
A Silverlight 5 leginkább két területre: az üzleti felhasználásra és a minőségi multimédiás tulajdonságokra fókuszál. Mik az újdonságok?
  • Teljes értékű, XNA-szerű 3D, grafikus gyorsítással
  • Hardveres H.264 videó dekódolás, így a gyengébb gépek is le tudják játszani majd a HD felbontású mozgóképeket
  • Trick Play: lelassítható, felgyorsítható és visszatekerhető videók, letiltható képernyővédővel
  • Távirányítási támogatás
  • Továbbfejlesztett szöveg megjelenítés
  • Postscript vektors nyomtatás támogatása
  • 64 bites rendszerek támogatása
  • IE9 mellett a böngészőn kívül üzemmódnál hardveres gyorsítás támogatása
  • Megbízható/védett Silverlight 5 alkalmazások
  • Fejlett hálózat-kezelés
  • XAML hibakövetési támogatás Databinding és Model View ViewModel (MVVM) mellett
  • Kliens oldalon generált PivotViewer

Silverlight 5 3D demo

A Silverlight 5 több mint vonzó platformot jelent LOB alkalmazások készítésére. Mégsem lehet az örömünk teljesen felhőtlen, mivel az állítólagos „pletykák” szerint nem lesz már hatodik kiadás és így az ötös verzióval egy hosszú út végére érkeztünk meg. Lehetséges. De nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a WinForms-ot gyakorlatilag 2005 óta nem fejlesztik, mégis szükség van az ilyen projektekre mind a mai napig. Hogy miért? Mert desktopon még mindig alternatíva. Persze a jövő a Web, és ott a HTML5 az úr. Erről csak annyit, hogy hivatalosan a HTML5 is csak 2022-ben (vagy később) lesz W3C Recommendation! És ha egyszer elkészül, tuti nem fogják 9 havonta fejleszteni, mint a Silverlight-ot. Végül pedig 10 év iszonyú nagy idő informatikai szemmel nézve, maga a .NET keretrendszer is csak most lesz 10 éves (v1.0 - 2002-02-13), az iOS 5 éves, az Android 3 éves. Miről beszélünk? Befejezésként és egyben emlékeztetőül is:
"A Silverlight célja soha nem az volt, hogy leváltsa a HTML-t. Azért jött létre, hogy a fejlesztők a segítségével olyan alkalmazásokat hozhassanak létre, ami a HTML mellett nehézkes lenne. A Microsoft a Silverlight platformot a web kiterjesztésének szánja, ami olyan ajtókat is képes kinyitni, amit a HTML nem" - írta korábban Brad Decker, vezető termékmenedzser a Silverlight blogjában. További társalgás a témában itt.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése